15 februarie 2013

Primavara europeana versus iarna romaneasca
0-2 este scorul cu care au pierdut manşa tur ambele şi ultimele echipe româneşti din cupele europene, mai exact Europa League, joi seară, CFR Cluj la Milano în timp ce Steaua, la Amsterdam.

Pe Amsterdam Arena

Batavii au început partida în aceiaşi măsură în care au şi terminat-o, pasând şi atacând metodic, în ritm susţinut, marcând ambele goluri exact în momentele în care avea nevoie pentru a deţine controlul partidei : în prima jumătate de oră şi în debutul reprizei secunde. Atât şi nimic mai mult, 2-0 şi gândind obiectiv, optimile de finală nu le mai pot rata. „Lăncierii” nu au arătat cine ştie ce joc spectaculos sau „triunghiuri” de pase, „călcâie” sau alte artificii (anii „90” au rămas doar în memoria noastră sau pe Youtube ), marcatori nefiind vedetele din atac ci fundaşii Alderweireld şi Van Rhijn, însă la tragerea la sorţi pentru partidele din faza următoare ei vor fi prezenţi.                                                                               

Olandezii ne-au mai predat o lecţie, anume cum se pregăteşte în mod profesionist o partidă ; Steaua  părea că poate prinde mai multă putere doar din auto-încurajare, declaraţiile conducătorilor hiper-optimiste nu au avut efectul unor licori magice, iar faptul că principala preocupare a managerului Mihai Stoica a fost câştigarea războiului cu presa sportivă, iar pe locul secund bălăcărirea cu alte personaje din fotbalul intern ce îmbătrânesc urât, precum Cornel Dinu, în detrimentul pregătirii partidei, a fost limpede din start; atât de preocupaţi au fost de postul de fundaş dreapta în această iarnă şi de integrarea nou-venitului Cornel Râpă, încât steliştii au scăpat din vedere postul de fundaş stânga, ocupat ilegal de Latovlevici. De altfel, atât de mult s-a discutat de Chiricheş, de viitoarea destinaţie şi de suma de transfer, încât stelistul pare mai preocupat de finalul partidei pentru a putea deschide laptopul în vestiar, căutând ultimele actualizări de pe calciomercato.it şi transfermarkt.de decît de meciul în sine. Oricum, batavii se pare că nu citesc constant presa sportivă română, nefiind impresionaţi de puhoiul (imaginar) de impresari de la cele mai importante cluburi la pândă după jucătorii stelişti, raportul olandezilor trimişi să spioneze Steaua în partidele amicale din zilele trecute fiind cinic de adevărat : „Chiricheş gafeur”, „Rusescu lent şi neimplicat”, etc.

La Milano


Pe „Giuseppe Meazza” nu a fost vreo ştire de breaking news, nimic inedit, „rezerva” Palacio a rezolvat meciul prin cele două goluri, clujenii au avut doar vreo două situaţii de a marca (nu le am putut numi „ocazii”) iar italienii mai pot pierde calificarea joia viitoare doar dacă avionul nu va putea ateriza din cauza vremii pe aeroportul din Cluj.                                                     

Ardelenii parcă au făcut toate eforturile să nu iasă cu nimic în evidenţă, să nu pună nicio problemă interiştilor şi să rezolve problema cu această incomodă competiţie, Europa League,  fratele sărac al minei de aur Champions League. Asta pare să fi fost şi strategia din perioada de transferuri, jucătorii care puteau face diferenţa precum Rafael Bastos sau Moudou Sougou fiind vânduţi la primele oferte venite. Punând la socoteală şi accidentarea lui Kapetanos sau distribuţia tactică din start cu cinci fundaşi, clujenii au vrut parcă să fie mai defensivi decât chiar cei care au inventat concepţia de joc defensiv, dar nici de această dată copia nu a reuşit să învingă originalul.

Iarna nu-i ca vara

Totuşi, nici CFR, nici Steaua nu vor putea lupta de la egal la egal cu formaţii italiene şi olandeze vreodată, indiferent de transferurile făcute sau pregătirea efectuată, în condiţiile în care campionatul românesc se va relua peste două săptămâni, acesta fiind primul joc oficial după două luni de pauză, în timp ce în anul 2013 Ajax Amsterdam a evoluat deja în cinci partide oficiale, iar lombarzii au disputat aseară în compania clujenilor al nouălea meci oficial !
Liga Profesionistă îşi arată foarte des amatorismul, felul în care a fost programat sistemul competiţional diminuând practic puţinele şanse avute de reprezentantele noastre. Ştim, iarna nu-i ca vara, aşa cum nici Ajax nu este Concordia Chiajna.

                                                                                            
                                                                              Un articol de  Călin Ţurcan

Niciun comentariu: