13 februarie 2013

Tuica



Despre Tuica

Tuica este bautura traditional romaneasca produsa din prune, cel mai adesea, printr-o singura distilare, este caracteristica mai mult Valahiei si Moldovei, dar se regaseste si in Ardeal.In unele zone rurale din sudul Romaniei, tuica fiarta cu piper face parte din obiceiurile iernii.
Tuica este acea bautura alcolica naturala din fructe care dezleaga limbile si leaga prietenii, este armonia soarelui cu pamantul, licoare obtiunta exclusiv prin fermentarea  alcoolica si distilarea prunelor.
Se stie despre tuica traditionala ca are proprietati de vindecare sau prevenire a anumitor afectiuni. La fel ca si in cazul vinului fiert, vaporii inhalati fierbinti dintr-o cescuta cu tuica sunt asociati substantelor nutritive din fructe care au efecte tamaduitoare asupra organismului. 


Scade riscul de pneumonie 

In primul rand, tuica fiarta are un rol important asupra starii de sanatate in perioada iernii, contribuind la decongestionarea pulmonara, ceea ce duce la scaderea riscului de a face pneumonie. De asemenea, in doze mici, tuica de casa naturala mai este recomandata in cazul lipsei de oxigen generata de o suprasolicitare a creierului. 
Alte cercetări medicale susţin că în extractele distilate de prună există mai multe tipuri de substanţe care ajută sângele să se regenereze, accelerând procesul de producere a celulelor roşii. Iar datorită fierului pe care îl conţine, licoarea dătătoare de bună dispoziţie combate anemia.
Numai tuica naturală, curată poate fi considerată medicament şi doar băută în cantităţi moderate!

 Tuica contine vitaminele A,B,C,D1 SI D2

Ţuica de prună slabă conţine o anumită cantitate de vitamine A,B,C,D1 şi D2, nedegradate termic şi absorbabile intestinal, cu o eficienţă crescută, atunci când temperatura băuturii este apropiată de cea a sângelui (37,5 grade Celsius). Acesta este un motiv pentru care ţuică de prună fiartă, nu foarte fierbinte, este, în ciuda celor crezute, benefică funcţiilor hepatice, avide în anotimpul rece de vitamine şi saruri (sunt excluşi cei care suferă de afecţiuni hepatice cauzate de alcoolism) Vitaminele din complexul B regăsite în prune ajută la menţinerea integrităţii creierului.Totodată, prin conţinutul bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, prunele stimulează imunitatea şi protejează organismul în faţa infecţiilor.


“… Tuica, care numai de prune poate fi, altminteri e rachiu (de mere, pere, caise, ori din ce o mai fi) e, sub dealurile argesene, de treizeci de grade, iar de la Hateg si Fagaras spre nord, pana in hotarul vechi al Transilvaniei, de cincizeci si chiar de optzeci de “tarii” , sub minunate nume: palinca (ceea ce inseamna vin ars in nibelungica), vinars,ginars,horinca.Tare ori slaba, e buna oricum! “ (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/ Radu Anton Roman)

Precauţii:

1. Ţuică de prună poate avea efecte magice pentru sănătate numai în condiţiile în care este preparată curat;
2. Nu se recomandă că “terapia cu ţuică” să devină un obicei. Această “tradiţie” se poate uşor transforma într-un viciu extrem de periculos;
3. A mări doza terapeutica de ţuică poate conduce la alcoolism. Priviţi ţuica drept un medicament şi aveţi faţă de ea atitudinea care se impune.

Nu se recomandă ca "terapia cu ţuică" să devină un obicei. Înainte de cină se poate servi un păhărel de ţuică

Surse: vocea timisului; ziare.com; Wikipedia                                  


Niciun comentariu: