17 martie 2013

Iertăciunea sau Lăsatul Secului

Lăsatul secului 

În Duminica de astăzi,17 martie, se sărbătorește Lăsatul secului pentru postul mare, intrarea în postul Pastelui și totodată, începe pregătirea muncilor de primăvară îndeosebi la sate; această sărbătoare nu are o dată fixă.
În zonele din sudul României, Lăsatul secului se identifică cu ”Iertăciunea”.


 © Scen Cultultra


Ce este Iertăciunea?

Ziua începe dis de dimineață cănd gospodinele încep frământarea cozonacilor și pregătirea bunătaților pentru ”masa de iertăciune”.
Este o zi specială, deosebită, în care finii vin la nași, fără a fi chemați, cu găini sau curci, turte, vin sau alte preparate tradiționale românești.Finii își cer iertare pentru toate greșelile de peste an, iar după ce primesc iertarea nașului se pune de-un ospăț bogat. În aceeași seară are loc și ”Urlălia”.

Ce este Urlălia?

Atât la oraș, cât și la sate, copii și tinerii se organizează în grupuri și aprind focuri mari folosind cauciucuri, mase plastice, cârpe etc. cu scopul alungării spiritelor rele. Pentru a înfrumuseța peisajul se obișnuiește aruncarea în foc a spray-urilor, acestea oferind atăt un efect vizual datorită scânteilor cât și unul auditiv prin pocnituri.
Obiceiul este ca femeile să aducă celor prezenți la Urlălie gogoși, covrigei, suc și vin, pentru a avea un an îmbelșugat și roditor.

 Idei Românești.

Niciun comentariu: