9 martie 2013

Mucenici - 40 sau 44 de pahare de vin?


Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia sunt pomeniti, an de an, pe 9 martie. In popor se respecta cateva traditii si obiceiuri.

Credinciosii merg sambata dimineata la biserica, pentru a lua parte la slujba de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia, care au indurat chinuri cumplite si au sfarsit aparandu-si credinta in Hristos.
Conform traditiei, oamenii au avut grija din timp sa-si curete gospodariile si sa se pregateasca cum se cuvine pentru marea sarbatoare. Femeile intra in bucatarie, cu o zi inainte, si fac “mucenicii” sau “macinicii”, preparati in forma de “opt”, din care duc si la biserica, pentru a fi sfintiti.
Daca in zona Munteniei si a Dobrogei se obisnuieste ca mucenicii sa se fiarba in apa cu zahar, scortisoara si nuca, in Moldova acestia se prepara din aluat de cozonac. Se coc unsi cu miere si presarati cu bucati de nuca.
In timp ce femeile gatesc, sotii lor “se cinstesc”. In popor se spune ca in aceasta zi barbatii trebuie sa bea 40 sau 44 de pahare cu vin. Unii oameni cred ca doar astfel vor avea energie pentru a face fata muncilor campului, odata cu venirea primaverii si inceperea unui nou an agricol.
De asemenea, traditia spune ca daca vremea va fi frumoasa in ziua de Mucenici, e semn de o primavara buna.

Sfintii 40 de Mucenici reprezintã o sãrbãtoare importantã a calendarului ortodox. De asemenea, ziua de 9 martie, reprezintã o zi importantã pentru traditia popularã, deoarece aduce cu ea o multitudine de traditii si obiceiuri. “Mucenicii” sunt figurine din aluat dospit si au forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, care odatã scosi din cuptor se ung cu miere si se presarã cu nucã. În unele regiuni, “mucenicii” se fierb în apã cu multã nucã, miere si arome diverse (esentã de lãmâie, esentã de rom, scortisoarã, etc.). Un alt obicei îi priveste, de aceastã datã, pe bãrbati, care trebuie sã bea 40 de pahare de vin sau, dacă nu este posibil, mãcar sã guste de 40 de ori din aceastã licoare magicã aducãtoare de noroc si sãnãtate. Conform traditiei populare, în ziua de 9 martie, Sfintii Mucenici se adunã pentru a participa la un sobor de dezghetare a pãmântului si de slobozire a cãldurii. În acest fel iau nastere o serie de ritualuri si practici magice menite sã alunge gerul si sã cheme cãldura, cum ar fi: lovirea pãmântului cu bâte sau maiuri, rostirea de descântece, jocul copiilor peste foc. În unele regiuni ale tãrii existã obiceiul conform cãruia tãranii scot plugul la arat. Acesta reprezintã, în mod simbolic, începutul anului agricol. Ziua mucenicilor este, totodatã, si un prilej de prognozare a vremii, luând nastere o serie de superstitii, dintre care: dacã plouã în ziua Sfintilor Mucenici, atunci va ploua si în ziua de Pasti; dacã tunã de Mucenici, atunci vara va fi prielnicã tuturor culturilor; dacã în noaptea dinaintea sãrbãtorii Sfintilor Mucenici va îngheta, atunci toamna va fi lungã, etc.

Niciun comentariu: