19 aprilie 2013

TOP 5 CELE MAI GUSTOASE REȚETE DE POST

5. Supă de Praz

Supa de praz este hranitoare si potrivita pentru perioada postului. Gustoasa, sanatoasa, supa de praz este usor de facut si lipsita de probleme in ceea ce priveste numarul de calorii.
Ingrediente: 
  • 3 bucati praz mari
  • 1 ceapa uscata
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 litru de supa de legume
  • 150 ml de vin alb sec
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 cartof
  • sare
  • piper
  • Prazul si ceapa se taie felii subtiri si se prajesc in uleiul de masline. In momentul in care ceapa si prazul au devenit moi, se stinge cu vin. Se curata si se taie in cuburi radacina de patrunjel si cartoful. Adaugam supa fierbinte, patrunjelul si cartoful. Se fierb 15 minute si apoi se strecoara legumele. Supa se pastreaza intr-un vas. Legumele se pun in blender (cu putin lichid) si se paseaza, apoi se introduc in vasul in care a ramas supa. Adaugam sare si piper dupa gust. Se serveste cu crutoane.
4.Ghiveci de Legume
Ingriedente:
5 cartofi, 1 ceapa alba, 300 g fasole verde, 250 g mazare, 4 rosii, 150 g porumb, 4 catei de usturoi, 1 morcov, 1 ardei gras rosu, 1 legatura de ceapa verde, pasta de rosii, ulei, busuioc uscat, cimbru, sare, piper, crutoane.


Mod de preparare: Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ardeiul gras se curata de seminte si se taie in cubulete. Rosiile se oparesc 2 minute si se curata de coaja. Se taie cubulete si se pun intr-un castron. Intr-o cratita se incinge ulei, se adauga morcovul ras, legumele tocate si se calesc pana cand devin moi. Se adauga fasolea verde taiata in bucati mici, usturoiul, mazarea si rosiile. Se toarna doua cani de apa in care s-a dizolvat o lingura de pasta de rosii, sare, cimbru, busuioc uscat, piper si se lasa la fiert. Cartofii se curata separat, se fierb si se taie cuburi. Cand legumele sunt aproape fierte se adauga boabele de porumb, cartofii, verdeata si se mai fierbe zece minute. Se serveste cu crutoane.

3. Chiftele cu spanac si naut

Ingrediente: 
400 de grame naut; 100 grame de spanac; 1 ceapa; 1 catel de usturoi; 1 linguriţa de praf de coriandru; 1 lingurita de chimion macinat; un varf de cutit de chilli; 3 linguri de faina integral; ulei extravirgin de masline; 1 legatura de patrunjel; sare, piper


Mod de preparare:
Spalam nautul si spanacul, apoi curatam ceapa si usturoiul si le tocam marunt, impreuna cu patrunjelul si menta, pe care le-am spalat in prealabil. Adaugam praful de coriandru, chili, lingurita de chimion, sare, piper, patrunjelul tocat si faina. Ingredientele se amesteca cu un blender pana obtinem o pasta. Formam chiftelele, le dam prin faina si le prajim in ulei incins, pe fiecare parte.

Pentru a gusta cat de sarat / piperat este amestecul se poate alege intre doua variante: Se gusta compozitia cruda sau se face o singura chiftea (care se da prin faina si apoi se turteste) si se prajeste. Dupa ce s-a racit, se gusta si in functie de cat de sarata / piperata este chifteaua, se adauga sau nu sare, respectiv piper. Apoi se pot face si celelalte chiftelute.

2. Tocanita de ciuperci
Tocanita de ciuperci face parte din traditia culinara a posturilor. Gatiti o tocanita simpla, aromata si usoara din punct de vedere caloric.

Ingrediente:
  • 1kg de ciuperci proaspete
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras rosu
  • 5 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • 3 rosii oparite
  • sare
  • piper
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • vin rosu sec -100 ml
  • o jumatate de lingurita de cimbru uscat
Mod de preparare:

Spalam ciupercile si le curatam de primul strat de pielita. Le rupem coditele si le taiem marunt, iar palarioarele le taiem cat mai subtire. Ceapa si ardeiul le tocam in cubulete mici. Usturoiul il curatam si il zdrobim. Le rumenim in ulei si le stingem cu vin. Adaugam ciupercile, rosiile oparite si decojite, sarea si piperul. Turnam apa cat sa acopere ciupercile si acoperim vasul. Le lasam la foc mic 25 minute. La final adaugam patrunjelul verde tocat. Tocanita de ciuperci se serveste cu mamaliga.

1.Tocana Manastireasca
Tocana manastireasca - o reteta de post, usor de pregatit, asa cum este gatita in multe din asezamintele monahale din tara noastra.
Ingrediente:
  • 4 dovlecei
  • 3 cepe
  • 3-4 morcovi
  • 3-4 ardei
  • 4 rosii
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel verde
  • ulei (pentru prajit)
  • sare
  • piper
Instructiuni:
Dovleceii cruzi sunt curatati, apoi taiati in felii. Acestea sunt prajite usor pana cand se rumenesc. Separat, sunt calite ceapa impreuna cu rondelele de morcov, feliile de ardei si de rosii. Se adauga apa si se lasa la fiert. Cand e gata, adaugam feliile de dovlecel. Tocam marar si patrunjel si presaram deasupra. Pofta buna!

Multumim www.crestinortodox.ro pentru retete.

Niciun comentariu: