17 aprilie 2013

TOP 5 CELE MAI IMPORTANTE INVENȚII ROMÂNEȘTI


1.Injecția cu insulină - Nicolae Paulescu


Nicolae Paulescu, profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti,este cel care a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism. Paulescu este cel care a demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si care a folosit insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti.

2.Avionul cu Reacție - Henri Coandă


In Octombrie 1910, Marele Palat de pe Champs-Elisee, Paris, a gazduit cea de-a doua editie a Expozitiei Internationale de Aeronautica. Au fost expuse cele mai noi piese de aviatie. Cea mai interesanta masinarie, care a atras atentia multora, a fost un avion rosu, fara elice, pe a carui placuta metalica din scria: COANDA-1910. Acest avion trezit interesul atentia oamenilor nu numai pentru ca nu avea elice, ci si pentru ca era total diferit fata de ceea ce numeau ei pana atunci "avion". Masinaria avea doua aripi duble si un singur loc, o anvergura de 10,3 m, lungimea de 12,5 m, greutatea de 420 kg si o forta a propulsiei de 220 kgCea mai interesanta parte din avionul lui Coanda era sistemul de propulsie,o adevarata revolutie in constructia de motoare de avioane.

3.Gerovital - Ana Aslan
Medicul Ana Aslan s-a specializat in gerontologie si a condus Institutul National de Geriatrie si Gerontologie timp de 30 ani. Aceasta a accentuat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Printre pacientii care au urmat tratamente cu Gerovital se numara J.F. Kennedy, Charles de Gaulle, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin sau Salvador Dali. De asemenea, Ana Aslan a inventat produsul geriatric Aslavital, brevetat si produs pe scara larga din 1980.

4.Stiloul - Petrache Poenaru

Inginerul roman Petrache Poenaru a revolutionat domeniul instrumentelor de scris prin conceperea tocului cu rezervor, in 1827. Absolvent al Politehnicii din Paris, Poenaru a brevetat inca din timpul studiilor „condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”, instrument datorita caruia se eliminau zgarieturile de pe hartie si scurgerile de cerneala. Inventatorul tocului cu rezervor a fost membru al Academiei Romane, dar si primul roman care a calatorit cu trenul, in 1831, in Anglia.
5.Scaunul Ejectabil - Anastase Dragomir
Anastase Dragomir si-a concentrat atentia pe siguranta aparatelor de zbor si mai ales a pasagerilor de la bordul lor.Acesta era pasionat, ca multi dintre tinerii acelei perioade, de problemele aviatiei. A plecat in Franta, unde a lucrat la mai multe uzine de avioane. Aici si-a perfectionat propriul sau sistem pentru salvarea pilotilor si a pasagerilor in caz de accidente. La 3 noiembrie 1928, a inregistrat, in Franta, cererea de brevet “Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne” si a obtinut Brevetul nr. 678566 din 2 aprilie 1930 pentru “cabina catapultabila”.

5+1.Vaccinul Antiholeric - Ioan Cantacuzino
Dupa ce a obtinut titlul de Doctor in Medicina cu teza „cercetari asupra modului de distrugere a vibrionului holeric in organism”, medicul Ioan Cantacuzino a lucrat in Institutul „Pasteur” din Paris, in domeniul mecanismelor imunitare ale organismului. Intors in tara, Cantacuzino a fondat „Institutul de Seruri si Vaccinuri”, laboratorul de medicina experimentala din cadrul Facultatii de Medicina, dar si numeroase publicatii de specialitate. In urma cercetarilor, medicul a elaborat o metoda de vaccinare antiholerica, numita „metoda Cantacuzino”, folosita in prezent in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera.
Alte mari invenții românești:
  • Diorama-Grigore Antipa
  • Cibernetica-Ștefan Odobleja
  • Pila karpen-N.Vasilescu Karpen
  • Primul oraș din lume luminat cu petrol,prima rafinare a petrolului-București.Niciun comentariu: