28 mai 2013

Protest impotriva extragerii gazelor de sist - Chevron go home

Bârlădenii au ieşit pentru a şasea oară în stradă pentru a protesta împotriva Chevron şi a explorării şi exploatării gazului de şist prin fracturare hidraulică. De data aceasta, Primăria nu a dat autorizaţie pentru un marş de protest care ar fi trebuit să străbată oraşul ci doar pentru un miting în faţa Grădinii Publice. Platoul pe care a fost autorizat să se desfăşoare protestul este de dimensiuni relativ mici iar organizatorii se aşteptau ca la miting să participe cel puţin 1.000 de persoane. Circa 3.000 de oameni s-au înghesuit în spaţiul neîncăpător pentru a striga în cor celebrul mesaj “Chevron, go home!”.

"Primăria nu ne-a mai dat autorizatie pentru un miting în centrul oraşului, pe motiv că deranjăm insituţiile pubice şi traficul în oraş. De unde acest deranj dumnealor ştiu, pentru că nimeni nu a depus nicio sesizare în acest sens la mitingurile pe care le-am organizat până acum. Ne-au trimis spre ieşirea din oraş. Din estimările Jandarmeriei au participat 4.500 - 5.000 de oameni care au stat pe străzile laterale, printre blocuri pentru că nu au mai avut loc în Grădina Publică", ne-a declarat preotul Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad. 


Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) din Bârlad, a făcut apel la „românii de pretutindeni“ să participe la miting, după ce, iniţial, anunţase că la acţiune vor participa invitaţi din Statele Unite ale Americii, din zonele direct afectate de exploatarea gazelor din şist prin metoda fracturării hidraulice. La mitingul de ieri au participat delegaţii ale asociaţiilor “România fără ei” şi “Vama Verde” ONG-uri care coordonează acţiunile de protest de pe litoralul românesc. Bârlădenilor li s-au alăturat locuitori din comunele Băceşti, Pungeşti şi Găgeşti, acolo unde urmează să se instaleze sonde de explorare/exploatare a gazelor de şist.

“Principalul scop al luptei noastre este să apărăm viaţa. Nu avem nicio conotaţie politică sau interese ascunse, cum am fost acuzaţi în dese rânduri. Ceea ce ne doare cel mai mult este că deciziile se iau în altă parte, fără ca noi să fim consultaţi. Vocea poporului trebuie ascultată”, a adăugat preotul Vasile Lăiu.


sursa: jurnalul.ro

Niciun comentariu: