12 iunie 2013

Carte: Maramureș Țara Lemnului

Caracterizata pana nu demult ca o zona puternic definita in peisajul culturii traditionale, Tara Maramuresului a inceput sa se reconfigureze intr-un ritm alert. 
Maramuresul, care a nascut si conservat multe secole un sistem de viata comunitara cu valori precise si fundamentale, hotarnicite in succesiunea atator generatii, apreciat la superlativ arat de specialistii pasionati de cultura populara, din Romania si de aiurea, cat si de oameni care vin special sau poposesc intamplator aici, acest Maramures se afla in primejdie de a disparea.Schimbarea o surprindem peste tot in Maramures. Se schimba spatiul vietii traditionale, cu amenajarile sale, cu ritmul sau, cu habitudinile sale.
Ce se intampla cu modul de locuire, cu forta de munca si ocuparea economica a teritoriului, cum sunt percepute educatia, familia si viata comunitara? Biserica si credinta mai pastreaza semnificatia cuvenita? Mai exista constiinta identitatii sociale exprimata prin dovezile istorice si artistice? Se cunoaste riscul pierderii sale? Mai recunoastem un peisaj cultural viabil? Atat de multe intrebari care nu sunt de natura sa ne linisteasca...
Ne-am dori sa putem intelege aceasta schimbare fireasca si de neoprit.
In randurile care uremaza intentionam a surprinde aceasta dinamica a Maramuresului si a sugera posibile raspunsuri la intrebarile care se ivesc. Ce si cum s-a schimbat? Daca nu avem repere ale transformarilor existentiale ale locuitorilor acestor asezari, riscam sa sesizam doar aparentele, coaja lucrurilor. Exprimarea vietii spirituale, care demonstreaza schimbarile, indica si ea sincope. Modificarile majorie in spatiul vizibil si in lumea valorilor imateriale sunt ireversibile si explicabile.
Care este substanta ce poate reconfigura peisajul cultural intr-un sens benefic, daca nu cea a valorilor pastrate? Mentinerea trasaturilor semnificative pentru un peisaj cultural, justificate de valoarea patrimoniului ce deriva din configuratia sa naturala si activitatea umana nu este de loc o treaba usoara.


Maramures, Tara lemnului
Fotografii: Dan Dinescu, text: Ana Barca

Niciun comentariu: