17 ianuarie 2014

De câte ori nu ți-ai spus...


De câte ori nu ți-ai spus că de mâine vei începe să mănânci mai sănătos, să ții dietă, să faci sport, să înveți pentru examen sau să economisești bani?
Și multe, multe alte planuri, amânate de pe-o zi pe alta?
De ce ai renunțat? Sau de ce le-ai început fără a le duce la bun sfârșit?
Nu-i așa că te-au făcut să te simți slab și  lipsit de voință?
Știai că există soluții la această problemă de autocontrol?
Înainte de a vi le da , vreau să vă prezint o poveste și un studiu, foarte interesante, legate de autocontrol.

1       Povestea lui Ulise

Bănuiesc că știți povestea lui Ulise: a călătorit pe mare timp de 10 ani pentru a se întoarce acasă după războiul troian. În tot acest timp el și echipajul său sunt puși la tot felul de încercări. Una dintre ele o reprezintă întâlnirea cu sirenele, al căror cântec îi determina pe marinari să se arunce în apă. Ulise își dorea tare mult să le asculte cântând, dar își dorea să ajungă și acasă. Așa că a cerut echipajului său să îl lege pentru a nu face un gest nesăbuit, iar marinarii aveau să își pună dopuri de ceară în urechi pentru a se proteja.
„Povestea este exponențială pentru autocontrol, atât prin sublinierea neputinței fizice de a rezista tentației, cât și prin crearea unui așa numit mecanism de angajament care să ne ajute să învingem o anumită slăbiciune a controlului nostru imperfect.”


Dacă doriți să aflați mai multe despre autocontrol, aici aveți un filmuleț interesant: 


2      Testul bezelei

Un studiu interesant legat de autocontrol  a fost realizat în anii `60, subiecții fiind copii de 4 ani cărora li s-a oferit o bezea și li s-a spus că dacă nu o vor mânca, peste 15 minute vor mai primi una. Aceștia au fost monitorizați și după 10-12 ani, descoperindu-se corelații interesante: cei care au reușit să se (auto)controleze și au așteptat timp de 15 minute ce-a de-a doua bezea au avut ulterior rezultate mai bune la testele de la liceu și o rată de abandon școlar mult mai mică.
Ei au fost analizați și în jurul vârstei de 40 de ani, reconfirmând rezultatele inițiale: cei care au demonstrat un grad mai mic de autocontrol și nu au așteptat cea de-a doua bezea aveau mai multe probleme în sfera relațiilor personale, a managementului stresului și a dependenței de droguri.

Modul în care copiii interacționează cu bezeaua e foarte amuzant. Puteți arunca și voi o privire aici: 


Iată câteva sfaturi pentru voi:

Substituirea recompensei

Este bine să vă gândiți atât la scopul final al obiectivelor voastre (să slăbiți, să fiți sănătoși, să treceți examenele cu brio, etc) dar trebuie să găsiți din când în când recompense mici pe parcurs, până să ajungeți la scopul final(pentru că s-ar putea să dureze ceva). Astfel, dacă mergeți la sală, găsiți una pe gustul vostru, unde să vă simțiți confortabil, luați și prietenii cu voi și o să fie amuzant, să povestiți, să râdeți unul de greșelile celuilalt. Dacă vreți să învățați pentru un examen să aveți alături desertul preferat(dacă e ciocolată cu atât mai bine – vă stimulează memoria)și găsiți-vă stilul propriu, citiți cu voce tare, ascultați muzică, faceți rime, distrați-vă în același timp!

Pedepsiți-vă (financiar sau moral)

Pentru fiecare zi pe care o pierdeți fără să învățați, fără să țineți dietă, fără să faceți ceva pentru a vă atinge țelul, scrieți pe Facebook (sau pe blog, sau trimiteți mail prietenilor) că nu ați fost capabili să faceți ce v-ați propus; stabiliți un fel de amendă, sau orice alt lucru ce ar putea însemna o pedeapsă pentru voi.

Și ultimul sfat:

Dacă sunteți prea cheltuitori și nu reușiți să vă stăpâniți, puneți-vă cardul/cardurile într-un pahar cu apă, apoi puneți-l în congelator! Nu vă faceți griji! Cardul e rezistent! Apoi dacă veți dori să cumpărați ceva, până se va dezgheța, o să vă treacă febra cumpărăturilor!:)
                                                                                                                                                 
Onix Oana - IDR

Niciun comentariu: